ІНТЕНСИВНІСТЬ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ У МІК-РОСОМНІЙ ФРАКЦІЇ ПЕЧІНКИ ЩУРІВ ЗА ДІЇ БЕНЗОАТУ НАТРІЮ Й АСКОРБІНОВОЇ КИСЛОТИ

Автор(и)

  • О.В. Кеца Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • М.М. Марченко Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Ключові слова:

дієнові кон'югати, кетодієни і спряжені трієни, ТБК-активні продукти, основи Шиффа, печінка, бензоат натрію, аскорбінова кислота

Анотація

У роботі проведено дослідження впливу харчових консервантів на стан вільнорадикальних процесів у клітинах печінки щурів. Вивчено зміни рівня первинних – дієнових кон’югатів (ДК), вторинних – кетодієнів і спряжених трієнів (КД + СТ), ТБК-активних продуктів і кінцевих – шиффових основ продуктів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) у мікросомній фракції печінки щурів за умов введення в організм бензоату натрію й аскорбінової кислоти.

Тварин поділили на 4 групи по 12 щурів у кожній: І група – контроль (інтактні тварини); ІІ група – щури, яким вводили аскорбінову кислоту у дозі 30 мг на кг маси тварин; ІІІ група – щури, яким вводили бензоат натрію у дозі 750 мг на кг маси тварин; ІV група – щури, яким вводили бензоат натрію за 30 хв до введення аскорбінової кислоти. Бензоат натрію й аскорбінову кислоту вводили щоденно per os протягом 21 доби. Евтаназію щурів проводили під легким ефірним наркозом на 21-шу добу після початку введення бензоату натрію й аскорбінової кислоти.

Встановлено, що щоденне введення в організм бензоату натрію призводить до ініціації ПОЛ у мікросомній фракції печінки щурів, про що свідчить підвищення рівнів первинних, вторинних і кінцевих продуктів ПОЛ порівняно із показниками інтактних тварин. Вищу прооксидантну дію бензоат натрію проявляє при поєднаному введенні його в організм з аскорбіновою кислотою. Показано, що за умов введення в організм бензоату натрію і аскорбінової кислоти інтенси фікуються процеси ПОЛ, оскільки рівні ДК, КД + СТ, ТБК-активних продуктів і шиффових основ значно перевищують показники групи тварин, яким вводили тільки бензоат натрію.

Посилання

Asejeje F.O., Ajayi B.O., Abiola M.A., et al. Sodium benzoate induces neurobehavioral deficits and brain oxido-inflammatory stress in male Wistar rats: Ameliorative role of ascorbic acid. J Biochem Mol Toxicol. 2022;36(5):e23010. doi: 10.1002/jbt.23010.

Clemente S.M., Martínez-Costa O.H., Monsalve M., Samhan-Arias A.K. Targeting lipid peroxidation for cancer treatment. Molecules. 2020;25(21):5144. doi: 10.3390/molecules25215144.

Farag M.R., Alagawany M. Erythrocytes as a biological model for screening of xenobiotics toxicity. Chem Biol Interact. 2018;279:73-83. doi: 10.1016/j.cbi.2017.11.007.

Gaschler M.M., Stockwell B.R. Lipid peroxidation in cell death. Biochem Biophys Res Commun. 2017;482(3):419-425. doi: 10.1016/j.bbrc.2016.10.086.

Gęgotek A., Skrzydlewska E. Biological effect of protein modifications by lipid peroxidation products. Chem Phys Lipids. 2019;221:46-52. doi:10.1016/j.chemphyslip. 2019.03.011.

Harjumäki R., Pridgeon C.S., Ingelman-Sundberg M. CYP2E1 in alcoholic and non-alcoholic liver injury. roles of ROS, reactive intermediates and lipid overload. Int J Mol Sci. 2021;22(15):8221. doi: 10.3390/ijms22158221.

Marchenko M.M., Ketsa O.V. Effect of liposomal antitumor preparation 5,6-benzcumarine-5-uracil on the free-radical processes intensity in the microsomal liver and tumor cells fraction of rats with transplanted Guerin’s carcinoma. Ukr.Biochem.J. 2005;77, №2:141-146.

McCann S.D., Stahl S.S. Copper-catalyzed aerobic oxidations of organic molecules: pathways for two-electron oxidation with a four-electron oxidant and a one-electron redox-active catalyst. Acc Chem Res. 2015;48(6):1756-66. doi: 10.1021/acs.accounts.5b00060.

Oloye F.F. Spectroscopic investigation of the mixture of ascorbic acid and sodium benzoate. Sci J Chem. 2019;7(3):62-66.

Piper J.D., Piper P.W. Benzoate and sorbate salts: a systematic review of the potential hazards of these invaluable preservatives and the expanding spectrum of clinical uses for sodium benzoate. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2017;16(5):868-80. doi: 10.1111/1541-4337.12284.

Piper J.D., Piper P.W. Benzoate and sorbate salts: a systematic review of the potential hazards of these invaluable preservatives and the expanding spectrum of clinical uses for sodium benzoate. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2017;16(5):868-80. doi: 10.1111/1541-4337.12284.

Schenkman J.B., Cinti D.L. Preparation of microsomes with calcium. Methods in Enzymology. 1978;52, part c:83-89.

Sharma P., Maithani M., Gupta V., Bansal P. Ayurvedic formulations containing benzoic and ascorbic acids as additives: benzene formation during storage and impact of additives on quality parameters. J Complement Integr Med. 2020;18(1):59-65. doi: 10.1515/jcim-2020-0012.

Su L.J., Zhang J.H., Gomez H., et al. Reactive oxygen species-induced lipid peroxidation in apoptosis, autophagy, and ferroptosis. Oxid Med Cell Longev. 2019;2019:5080843. doi: 10.1155/2019/5080843.

Walczak-Nowicka Ł.J., Herbet M. Sodium benzoate-harmfulness and potential use in therapies for disorders related to the nervous system. Nutrients. 2022;14(7):1497. doi: 10.3390/nu14071497.

Yildizdas H.Y., Poyraz B., Atli G., et al. Effects of two different lipid emulsions on antioxidant status, lipid peroxidation and parenteral nutrition- related cholestasis in premature babies, a randomized-controlled study. Pediatr Neonatol. 2019;60(4):359-367. doi: 10.1016/j.pedneo.2018.07.012.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-14

Номер

Розділ

БІОХІМІЯ, БІОТЕХНОЛОГІЯ, МОЛЕКУЛЯРНА ГЕНЕТИКА