ЛАБОРАТОРНЕ ВИГОТОВЛЕННЯ ГРАНУЛЬОВАНИХ КОРМІВ-ОСНОВ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ЕФЕКТУ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ ДОБАВОК ПРИ ВИРОЩУВАННІ ОСЕТРОВИХ РИБ

Автор(и)

  • O I Khudyi Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича http://orcid.org/0000-0001-5652-0900
  • L V Khuda Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича http://orcid.org/0000-0002-1098-7537
  • M I Holubiev Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • V O Babyn Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • Yu Yu Dzhuravets Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Ключові слова:

гранульовані корми, масонакопичення, осетрові, поживна цінність.

Анотація

При розробці штучних кормів головна увага приділяється збалансованості та доступності основних поживних речовин, а також необхідності додавання мікроелементів, біологічно активних речовин, пробіотиків. Введення нових компонентів до готового гранульованого корму часто ускладнене і малоефективне. Враховуючи це, виникає проблема розробки базової кормової основи, яку можна виготовляти невеликими партіями з можливістю додавання до неї досліджуваних компонентів безпосередньо в процесі виготовлення. В роботі апробовано використання розробленої на основі модифікованої рецептури комбікорму БМ-1 базової кормосуміші при вирощуванні осетрових риб в умовах рециркуляційної системи. В якості основного джерела білка при виготовленні корму було використано рибне борошно (46%), додаткових – м’ясо-кісткове борошно (7%), кормові дріжджі (10%), соняшниковий шрот (15%). З метою оцінки можливості застосування базової кормосуміші для різних видів осетрових були сформовані дослідні групи: стерлядь (вікова група 1+), стерлядь форма альбінос ( 1+), стерлядь (2+), сибірський осетер (1+), зворотний гібрид стерляді та бестера СБС (1+). Отримано позитивні результати із застосування експериментальної базової кормосуміші в усіх дослідних групах осетрових. Найшвидший темп росту за період експерименту показали дволітки сибірського осетра та СБС – середньодобовий приріст їх маси склав близько 0,5%. Кормовий коефіцієнт експериментальної базової кормосуміші виявився близьким 3, що знаходиться в межах, характерних для вітчизняних кормів (2-4). Розроблений корм-основа успішно себе зарекомендував у дослідженнях по використанню низки кормових добавок, зокрема каротинвмісних дріжджів роду Rhodothorulla, імуномодулятора ДОН-1R, а також цеолітів в якості джерела мікроелементів.

 

Ключові слова: гранульовані корми, масонакопичення, осетрові, поживна цінність.

 

Посилання

Andriushchenko A.I., Alymov S.I. Pond fish farming. – Kyiv: NAU Publishing center, 2008; 636.

Vasyleva L., Pilipenko Y., Kornienko V. et al. The aquaculture of sturgeons. – Kherson: Grin D.S., 2014; 238.

Gorskii S.V., Yarzhombek A.A. Reference materials on the growth of fish: Sturgeon fish. – Moscow: VNIRO Publisher. 2003; 74.

GOST R 51899-2002. Granulated mixed feeds. General specialisations. – Enacted 2002-06-05. – Moscow: GOSSTANDARD ROSSII; 2008; (III) 8.

Hrytsyniak I., Smolyaninov K., Yanovich V. Lipid metabolism in fish. – Lviv: «Triada plus»; 2010: 336.

Zheltov Yu. A., Matvienko N. N. Feed for the prevention and treatment of fish diseases. – Kyiv: The company "Inkos", 2013; 282.

Matishov G.G., Ponomarev S.V., Ponomareva E.N. Innovation technologies of industrial aquaculture in sturgeon breeding. – Rostov-on-Don: SSC RAS Publishing House, 2007; 368.

Ostroumova I.N. Biological basis of fish feeding. I.N. Ostroumova. – Sankt-Peterburg: State Research Institute of Lake and River Fisheries, 2012; 564.

Abowei J.F.N., Ekubo A.T. А Review of Conventional and Unconventional Feeds in Fish Nutrition. British Journal of Pharmacology and Toxicology. 2011; 2(4): 179-191.

Burel C., Boujard T., Tulli F. Digestibility of extruded peas, extruded lupin, and rapeseed meal in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and turbot (Psetta maxima). Aquaculture. 2000; 188(3): 285 – 298.

Kolman R. Jesiotry: Chow i hodowla. Poradnik hodowcy. – Olsztyn-Kortowo: Dzial Wydawnictv Instytutu Rubactwa Srodladowego, 2010; 134.

Mazurkiewicz J., Przybyl A., Golski J. Usability of some plant protein ingredients in the diets of Siberian sturgeon Acipenser baerii Brant. Arch. Pol. Fish. 2009; 1(2): 45-52.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-30

Номер

Розділ

БІОХІМІЯ, БІОТЕХНОЛОГІЯ, МОЛЕКУЛЯРНА ГЕНЕТИКА