ХАРАКТЕРИСТИКА ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕЯКИХ КОМПОНЕНТІВ АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ РОСЛИН В ТКАНИНАХ LIGULARIA GLAUCA (L.) HOFFM. І L. SIBIRICA (CASS.) ЗА РІЗНИХ УМОВ ВИРОЩУВАННЯ

Автор(и)

  • A. E. Shelyfist Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • M.D. Dzvinchuk Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Анотація

На основі аналізу кількісного вмісту суми поліфенолів і флавоноїдів та поліфенолоксидазної активності експлантів Ligularia glauca (L.) J. Hoffm. і L. sibirica (Cass.) проаналізовані особливості функціонування системи антиоксидантного захисту рослин за наявності та відсутності у середовищі росту екзогенного цистеїну. Дослідженню підлягали експланти L. glauca і L. sibirica, вирощені в умовах in vitro за наявності у середовищі 60 мг/л цистеїну та без нього. Основою для приготування поживних середовищ служило середовище Мурасіге-Скуга. Вміст суми поліфенолів та флавоноїдів визначали спектрофотометрично у перерахунку на рутин та хлорогенову кислоту відповідно. Електрофоретичне дослідження ізоформ поліфенолоксидази проводили в нативних умовах у 5% концентруючому і 12% розділяючому поліакриламідних гелях. Як електродний буфер використовували трис-гліциновий буфер рН 8,3. Для ідентифікації ферменту гелі інкубували в 0,1% L-ДОФА у натрій-фосфатному буфері рН 7,0. В роботі показано, що експланти L. glauca і L. sibirica здатні нагромаджувати достатньо великі кількості поліфенольних сполук. Однак, за наявності у середовищі росту екзогенного цистеїну їх вміст в сировині L. glauca у двічі нижчий. Вміст флавоноїдів в експлантах L. sibirica більше ніж у два рази переважає за такий іншого виду. Ця різниця суттєво зростає за умови їх культивування у присутності екзогенного цистеїну. Від особливостей культивування залежить також поліфенолоксидазна активність експлантів. Мінімальна ферментативна активність встановлена для експлантів L. glauca, вирощених за відсутності в поживному середовищі екзогенного цистеїну. Її значення для обох досліджуваних видів відрізняються майже у 20 разів. Показано, що ізоферментний спектр поліфенолоксидази L. sibirica складається з десяти компонентів, тоді як L. glauca з шести. Виявлена його залежність від умов культивування. Так, на електрофореграмі L. sibirica стабільно виявляються дев’ять компонентів, тоді як на електрофореграмі L. glauca – чотири. Компонент з Rf за стресових умов росту набуває мажорного забарвлення у L. sibirica і з’являється у L. glauca. На основі якісного і кількісного аналізу компонентів ферментативної і неферментативної ланок системи антиоксидантного захисту L. glauca і L. sibirica можна говорити про більш високий адаптивний потенціал L. sibirica.

Ключові слова: Ligularia glauca, Ligularia sibirica,  поліфенолоксидаза, поліфеноли, флавоноїди, цистеїн, in vitrо, електрофорез, експлант.

Посилання

Fand C. Characterization of polyphenol oxidase and antioxidants from pawpaw (Asimina triloba) Fruit. C. Fand. University of Kentucky Master's These. 2007; 603-620.

Mayer M. A. Polyphenol oxidases in plants end fungi: Going places a review. M. A. Mayer. Phytochemistry. 2006; 67: 2318-2331.

Perro N. R. Review of the Antioxidant Mechanisms of Polyphenol Compounds Related to Iron Bindin. N. R. Perro, J. L. Brumaghi. Cell Biochem Biophys. 2009; 53: 75-100.

Rozzaque M. A. Purification end Characterization of polyphenoloxidase from Guava infected with Fruit-rot Disease. M. A. Rozzaque, Z. A. Saud, N. Absar, M. R. Karim. Pakistan Soursnol of Biologicol Sciences. 2000: 3: 407-410.

Sae-Soon K. Purification and characterization of polyphenol oxidase from fresh ginseng. K. Sae-Soon, K. Woo-Yean. S. Ginseng Res. 2013; 37(1): 117-123.

Thygesen P. W. Polyphenol oxidase in Potato. P. W. Thygesen, I. B. Dry, S. P. Robinson. Plant Physiology. 2000; 109: 525-531.

Zivcovic S. Pehydration – related chepges of peroxidase and polyphenol oxidase activity in fronds the resurrection fern Asplenium cetekach L.. S. Zivcovic, M. Popovic, S. Dregisic – Maksimovic, I. Momcilovic. Acrh. Biol. Sci. 2010; 62: 1071-1081.

Алявина А.К. Локализация различных классов фенольных соединений в каллусной культуре чайного растения. А. К. Алявина, Н. В. Загоскина. Сборник статей по матер. ІІІ Всерос. науч.-практической конференции. Биотехнология. Волгоград; 2010.

Казначєєва М. С. Дослідження кількісного вмісту активних форм кисню та антиоксидантів в тканинах цибулі ріпчастої, різних за рівнем стійкості до хвороб сортів. М. С. Казначеєва. Фізіологія рослин. 2011; 13: 202-205.

Карпин О. Антиоксидантна активність і вміст поліфенолів у рослинах Carex hirta L. та Faba Bona Medic (Vicia Fabal) за дії нафтового забруднення . [О. Карпин, О. Цвілинюк, О. Терек та ін.]. Біологічні студії. 2009; 3(2): 109-114.

Кушнір Г.П. Мікроклональне розмноження рослин. Г. П. Кушнір, В. В. Сарнацька. Київ: Наукова думка; 2005.
Марченко М. М. Характеристика електрофоретичних спектрів естераз насіння Saussurea discolor (Willd.) DC.та S. porcii Degen. М. М. Марченко, А. Є. Шелифіст, Л. М. Чебан. Доповіді національної академії наук України. 2008; 1: 177-180.

Половникова М. Г. Активность компонентов антиоксидантной защиты и полифенолоксидазы у газонных растений в онтогенезе в условиях городской среды. М. Г. Половникова, О. Л. Воскресенская. Физиология растений. 2008; 55(5): 777-785.

Птицын А. В. Технология выделения флавоноидов винограда Vitis vinifere сорта «Изабелла» для косметики и изучение их свойств: дис. … канд. хим. наук: 03.00.23 «Биотехнология». Птицын Андрей Владимирович. М.; 2007.

Червона книга України. Рослинний світ. За. ред. Я. П. Дідуха. К.: Гобалконсалтинг; 2009.

Чечуй О. Ф. Вміст фенольних сполук в насінні Glycine max L. при проростанні за умов оксидативного стресу, спричиненого впливом іонів кобальту та кадмію. О. Ф. Чечуй. Науковий вісник Ужгородського ун-ту. Сер. Біол. 2011; 30: 197-200.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-31

Номер

Розділ

БІОХІМІЯ, БІОТЕХНОЛОГІЯ, МОЛЕКУЛЯРНА ГЕНЕТИКА