РОЗВИТОК ОЖИРІННЯ У ЩУРІВ ВНАСЛІДОК СПОЖИВАННЯ ВИСОКОКАЛОРІЙНОЇ ДІЄТИ
Анотація
Збільшення споживання продуктів, що мають високу калорійність може нести в собі певний ризик розвитку ожиріння, та провокувати виникнення таких патологічних станів організму, як переддіабетичний стан, цукровий діабет 2 типу, метаболічний синдром. Розкриття механізмів, які лежать в основі порушення метаболічних процесів в організмі при надходженні значної кількості висококалорійної їжі, може дозволити запропонувати нові, перспективні підходи до корекції патологічних станів, пов’язаних з цими порушеннями. Зважаючи на попередні дані по залученню серотонінергічної системи у розвиток переддіабетичного стану та діабету 2 типу, представляє певний інтерес аналіз компонентів цієї системи за розвитку ожиріння, що спричинене споживанням значних кількостей висококалорійних продуктів. Проведено аналіз розвитку ожиріння у щурів, які знаходились на висококалорійній дієті, яка складалась зі стандартного корму (60 %), тваринного жиру (10 %), яєць (10%), цукру (9 %), арахісу (5 %), сухого молока (5 %) та соняшникової олії (1 %). Показано значну зміну таких параметрів, як споживання корму, кінцева маса тіла, індекс Лі, індекс маси тіла, у групі щурів, що отримували висококалорійну дієту. Знайдені зміни у перерахованих показниках говорять про надмірне накопичення маси тіла у щурів дослідної групи внаслідок розвитку гіперфагії. Проаналізовано вміст серотоніну у сироватці крові та мозку піддослідних тварин, використовуючи метод іоно-обміної хроматографії на КМ-сефарозі. Показано зміну вмісту серотоніну в мозку та сироватці крові тварин, які споживали висококалорійну їжу, що свідчить про безпосереднє залучення серотонінергічної системи в патогенез ожиріння. Проведені дослідження показують певну перспективність у більш поглибленому аналізі окремих компонентів системи метаболізму серотоніну за розвитку ожиріння, спричиненого споживанням надмірних кількостей висококалорійних продуктів.
Ключові слова: ожиріння, висококалорійна дієта, індекс маси тіла, споживання їжі, серотонін.
Посилання
Овсянникова Т.В.,Боровкова Е.И.,Шешукова Н.А.,Куликов И.А. Современный взгляд на проблему избыточной массы тела и ожирения. Российский вестник акушера-гинеколога. 2010; 2: 72-76.
Пономарьов П. Х. Потенційна небезпечність швидкої їжі. Вісник Львівської комерційної академії. 2009; 10: 6-10.
Astrup A., Buemann B., Western P., Toubro S., Raben A. Obesity as an adaptation to a high-fat diet: evidence from a cross-sectional study. The American Journal of Clinical Nutrition. 1994; 59: 350-355.
Glisić R., Koko V., Todorović V., Drndarević N., Cvijić G. Serotonin-producing enterochromaffin (EC) cells of gastrointestinal mucosa in dexamethasone-treated rats. Regulatory Peptides. 2006; 64: 30-39.
Karpovets T. P., Konopelnyuk V. V., Galenova T. I., Savchuk A. N., Ostapchenko L. I. High-Calorie Diet as a Factor of Prediabetes Development in Rats. Bulletin of Experimental Biology and Medicine. 2014; 156: 639-641.
Lissner L., Heitmann B.L. Dietary fat and obesity: evidence from epidemiology. European Journal of Clinical Nutrition. 1995; 49: 79-90.
Sugimoto Y, Kimura I, Yamada J, Watanabe Y, Takeuchi N, Horisaka K. Effects of serotonin on blood glucose and insulin levels of glucose- and streptozotocin-treated mice. Japanese Journal of Pharmacology. 1990; 54: 93–96.
Trayhurn P., Beattie J.H. Physiological role of adipose tissue: with adipose tissue as an endocrine and secretory organ. Proceedings of the Nutrition Society. 2001; 60: 329-339.
Weissbach H. A simptified method for measuring serotonin in tissue; simultaneous assay of both serotonin and histamine. The Journal of Biological Chemistry. 1957; 230: 865-871.
World Health Organization. Obesity and overweight. WHO Fact sheet. 2013; 311: 1-2.
Kang, Y.M. et al. Serotonin modulates hypothalamic neuronal activity. International Journal of Neuroscience. 2004; 114(3): 299-319.
Xiu-Hua Shen, Qing-Ya Tang, Juan Huang, Wei Cai. Vitamin E regulates adipocytokine expression in a rat model of dietary-induced obesity. Experimental Biology and Medicine. 2010; 235: 47-51.