УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОЮ СКЛАДОВОЮ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ КАЛУСЬКОГО ПРОМИСЛОВОГО РАЙОНУ

Автор(и)

  • L. Ya. Savchuk Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Анотація

Багаторічна техногенна діяльність гірничо-хімічних підприємств у Калуському промисловому регіоні призвела до суттєвих змін природного стану довкілля та деградації його складових об’єктів, що проявляється у високому рівні техногенного забруднення атмосферного повітря, водних об’єктів й ґрунту. Це призводить до пониження рівня екологічної безпеки та значного зростання захворюваності населення. Для гігієнічної оцінки впливу чинників на соціальну складову екологічної безпеки були вибрані методи вивчення здоров’я населення, які можуть здійснюватися у формі так званих поперечних та поздовжніх досліджень. Поперечні дослідження полягають у спостереженні за впливом чинників навколишнього середовища на здоров’я населення у даний момент, без врахування динаміки захворюваності. Дані дослідження поділяють на перспективні та ретроспективні. При проведенні перспективних досліджень проводять порівняння двох груп людей: перша – люди, що зазнають впливу екологічного чинника, друга – люди, що не зазнають такого впливу. При ретроспективному дослідженні порівнюють дві інші групи людей, а саме: хворих і здорових. Суть поздовжнього методу дослідження полягає у проведенні тривалого динамічного спостереження за певним контингентом людей і також може мати два види: паралельні і непаралельні. Під час проведення паралельного дослідження тривалість проведення самого дослідження та період, протягом якого збирається необхідна інформація, співпадають, а при непаралельному дослідженні використовують архівні матеріали. Кінцевою метою алгоритму медично-конструктивно-екологічного оцінювання впливу екологічних чинників на захворюваність населення є встановлення між ними зв’язку, розроблення та впровадження профілактичних заходів і засобів зменшення впливу на соціальну складову екологічної безпеки. В роботі встановлений перелік аспектів, які необхідно враховувати при управлінні соціальною складовою екологічної безпеки. Показані основні шляхи транспортування хімічних речовин у навколишнє середовище та надходження їх в організм людини. Розроблений алгоритм для управління соціальною складовою екологічної безпеки. Для кореляції медично-демографічних та екологічних чинників розроблена спеціальна програма. Проведено оцінювання впливу екологічних чинників на захворюваність населення є встановлення між ними зв’язку, розроблення  та впровадження профілактичних заходів і засобів зменшення цього впливу на соціальну складову.

Ключові слова: екологічні чинники, соціальна складова, кореляція, алгоритм управління, методи дослідження, статистичні характеристики.

Посилання

Абрамов И. Б. Оценка воздействия на окружающую среду планируемой хозяйственной деятельности. Нормативное обеспечение. Основные положения оценки воздействия на геологическую и водную среду. И. Б. Абрамов. Екологія довкілля та безпека життєдіяльності. 2004; 5: 80–85.

Бердник О. В. Навколишнє середовище і здоров’я населення. О. В.Бердник, Л. В. Серих, В. Ю. Зайковська, Е. І. Парасадян. Гігієна населених міст. К.. 2001; 38(2): 408–418.

Голубець М. А. Плівка життя. М. А. Голубець. Л.: Поля; 1997.

Міщенко Л. В. Геоекологічний аудит техногенного впливу на довкілля та здоров’я населення (на прикладі регіону Покуття) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. географ. наук. Л. В. Міщенко. Чернівці; 2003.

Нейко Є. М. Медико-геоекологічний аналіз стану довкілля як інструмент оцінки та контролю здоров'я населення. Є. М. Нейко Г. І. Рудько, Н. І. Смоляр Івано-Франківськ. Львів : ЕКОР; 2001.

Пащенко В. М. Основні поняття і проблеми еколого-географічних досліджень. В. М. Пащенко. Екологія довкілля та безпека життєдіяльності. 1994; 4: 8–16.

Фелленберг Г. Загрязнение природной среды. Введение в экологическую химию [переклад з німецької]. Г. Фелленберг. М. : Мир; 1997.

Шевченко В.А. Медико-географическое картографированиё территории Украины. В.А. Шевченко. Киев : Наук. думка; 1994.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-31

Номер

Розділ

КОРОТКІ ПОВІДОМЛЕННЯ