ДОПОВНЕННЯ ДО ФЛОРИ СУДИННИХ РОСЛИН НПП “ВИЖНИЦЬКИЙ”, ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Автор(и)

  • N. N. Sytschak Інститут екології Карпат НАН України

Анотація

Національний природний парк Вижницькийстворений у 1995 році, у 2007 році його територія збільшилася і нині площа парку становить 11238 га. Знаходиться він у Вижницькому районі Чернівецької області. У 2005 році вийшла друком монографія “Національний природний парк “Вижницький”. Рослинний світ” (Чорней та ін., 2005), що є, по суті, першим зведенням щодо флори НПП Вижницький”. У цій монографії для території парку наведено 683 види судинних рослин. Метою роботи було проаналізувати наявні дані щодо флористичного складу національного природного парку Вижницький”. Матеріал був зібраний під час польової експедиції у 2014 році, та критичного перегляду гербарних зразків, які зберігаються у парку. Загалом для флори НПП “Вижницький” виявлено 88 нових видів і підтверджена наявність 13 видів, які раніше згадувалися лише для прилеглих до НПП територій, а на сьогодні виявлені безпосередньо на території парку. Наведені матеріали свідчать про актуальність подальших флорографічних та флороінвентаризаційних досліджень на території парку. Крім цього, унаслідок критичного опрацювання матеріалів, до списку видів флори парку додано чотири таксона, що включені до Червоної книги Украни: Swertia perennis L., Corallorhiza trifida Châtel., Leucorchis albida (L.) E.Mey. Orchis ustulata L. Інформація про поширення цих видів є важливою для подальшого опрацювання планів менеджменту їхніх популяцій.

Ключові слова: судинні рослини, НПП “Вижницький”, Чернівецька область.

Посилання

Chorney I.I., Budzhak V.V., Yakushenko D.M., Korzhyk V.P, Solomakha V.A., Sorokan Yu.I., Tokariuk A.I., Solomakha T.D. National Nature Park “Vyzhnytsky”. Plant World. Naturale reserve teritories of Ukraine. Plant world. Iss. 4. Kyiv: Phytosociocentre; 2005.

Geobotanical zoning of Ukrainian SSR. Ed. A.I. Barbarycz. Kyiv: Nauk. dumka; 1977.

Paczoski J. Szkic flory i spis roślin zebranych we wschodniej Galicyi, na Bukowinie i w Komitacie marmaroskim na Węgrzech. Sprawozd. Kom. Fizyograf. 1898; 33(2): 1-106.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-31

Номер

Розділ

БОТАНІКА. ЗБЕРЕЖЕННЯ БІОТИ І БІОРЕСУРСІВ