Продуктивність змішаних культур мікроводоростей Desmodesmus armatus (Chod.) Hegew. та Acutodesmus dimorphus (Turpin) Tsarenko

Автор(и)

  • Лариса Чебан Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • Ельвіра Алекса Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • Михайло Марченко Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

DOI:

https://doi.org/10.31861/biosystems2019.01.010

Ключові слова:

Desmodesmus armatus, Acutodesmus dimorphus, монокультури, змішані культури, продуктивність

Анотація

Стаття присвячена вивченню продуктивності змішаних культур мікроводоротей Desmodesmus armatus (Chod.) Hegew. та Acutodesmus dimorphus (Turpin) Tsarenko. Водорості змішували у наступних піввідношеннях: D/А (1:1), D/А (1:2) та D/А (2:1). Ефективність вирощування змішаних культур порівнювали із такою для монокультур D. armatus та A. dimorphus. Моно- та змішані культури водоростей вирощували на середовищі Тамія протягом 21 доби, в умовах кліматичної кімнати. Кожні три доби аналізували кількість біомаси за показником густини культури. На кінець стаціонарної фази росту аналізували продуктивність біомаси моно- та змішаних культур. Відмічено, що найбільша кількість біомаси накопичується у змішаній культурі D/А (1:1) на 12 добу культивування. Вміст нутрієнтів у біомасі змішаних культур залежить від умов культивування і значно не відрізняється від такого для монокультур обох видів. Найбільша кількість загального білка відзначено у змішаній культурі D/А (1:1). Вміст хлорофілів а та b незначно відрізняється у трьох варіантів змішаних культур та знаходиться на рівні показника монокультр. Вміст каротиноїдів достовірно зменшився у змішаних культурах порівняно з монокультурами у 1,6–1,8 рази. Біомасу змішаної культури D. armatus та А. dimorphus у співвідношенні 1:1 можна використовувати для вигодовування прісноводного зоопланктону.

Посилання

Anschau A., Caruso C., Kuhn R., Franco T. Validation on the sulfo-phospho-vanillin (SPV) method for the determination of lipid content in oleaginous microorganisms. Brazilian Journal of Chemical Engineering. 2017; 34: 19-27. https://doi.org/10.1590/0104-6632.20170341s20140222

Arkronrat W., Deemark P., and Oniam V. Growth performance and proximate composition of mixed cultures of marine microalgae (Nannochloropsis sp. and Tetraselmis sp.) with monocultures. Songklanakarin J. Sci. Technol. 2016; 38 (1): 1-5.

Arkronrat W. and Oniam V. Growth performance of mixed culture of microalgae (Chlorella & Tetraselmis) with monocultures under laboratory conditions. Proceeding of 4th International Fisheries Symposium (IFS 2014), Surabaya, Indonesia, October 30-31, 2014; p. 200.

Becker E. W. Micro-algae as a source of protein. Biotechnol. Adv. 2007; 25: 207–210. https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2006.11.002

Brito D., Castro A., Guevara M., Gómez E., Villarroel A. and Aron N.M. Biomass and pigments production of the mixed culture of microalgae (Hyaloraphidium contortum and Chlorella vulgaris) by cultivation in media based on commercial fertilizer. AUDJG-Food Technology. 2013; 37: 85-97.

Cai Z.P. and Duan S.S. Growth in polyculture of algae, Dunaliella salina and Platymonas subcordifomis. Fisheries Science. 2008; 27: 330-333. https://doi.org/10.5897/AJB10.2231

Castro-Mejia J., Ocampo-Cervantes J.A., Castro-Mejia G., Cruz-Cruz I.,Monroy-Dosta M. del C., Becerril-Cortes D. Laboratory production of Daphnia magna (Straus, 1820) fed with microalgae and active dry yeast. Journal of Entomology and Zoology Studies. 2016; 4 (2): 548–553.

Cheban L., Malischuk I., Marchenko M. Peculiarities of cultivation Desmodedesmus armatus (Chocl.) Hegew. in the wash water from RAS. Arch. Pol. Fish. 2015; 23 (3): 155–162.

Folch J, Lees M, Sloane Stanley GH. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Biological Chemistry. 1957; 226: 497–509.

González López C. V., García M. C. C., Fernández F. G. A., Bustos C. S., Chisti Y., Sevilla J. M. F. Protein measurements of microalgal and cyanobacterial biomass. Bioresour. Technol. 2010; 101: 7587–7591. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2010.04.077

Gopalakrishnan K., Roostaei J., Zhang Y. Mixed culture of Chlorella sp. and wastewater wild algae for enhanced biomass and lipid accumulation in artificial wastewater medium. Frontiers of Environmental Science & Engineering. 2018; 12-14. https://doi.org/10.1007/s11783-018-1075-2

Huang W.W., Dong B.Z., Cai Z.P. and Duan,S.S. Growth effects on mixed culture of Dunaliella salina and Phaeodactylum tricornutum under different inoculation densities and nitrogen concentrations. African Journal of Biotechnology. 2011; 10: 13164-13174.

Jason A., Crisp Frances M. L., et al. Performance of Mixed Species and Mono‐specific Algal Diets for Culture of Larval Western School Prawns, Metapenaeus dalli. J. of World Aquaculture Society. 2018; 49 (5): 845-856.

Johnson K R, Admassu W. Mixed algae cultures for low cost environmental compensation in cultures grown for lipid production and wastewater remediation. Journal of Chemical Technology & Biotechnology. 2013; 88(6). https://doi.org/10.1002/jctb.3943

Kim S.K., Wijesekara I. Development and biological activities of marine-derived bioactive peptides: A review. J. Funct. Foods. 2010; 2: 1–9.

Lowry OH, Rosebrough NJ, Farr AL, Randall RJ. Protein measurement with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem. 1951; 193: 265-275.

Macedo C.F., Pinto-Coelho R.M. Nutrition status of Daphnia laevis and Moina micrura from a tropical reservoir to different algal diets: Scenedesmus quadricauda and Ankistrodesmus glacilis. Braz. J. Biol. 2001; 61(4): 555-562.

Novoveská L., T.Franks D., Wulfers T. A., Henley W. J. Stabilizing continuous mixed cultures of microalgae. Algal Research. 2016; 13:126-133. https://doi.org/10.1016/j.algal.2015.11.021

Salama E. S., Kim H. C., Abou-Shanab R. I., Ji M. K., Oh Y. K., Kim S. H., et al. Biomass, lipid content, and fatty acid composition of freshwater Chlamydomonas mexicana and Scenedesmus obliquus grown under salt stress. Bioprocess Biosyst. Eng. 2013; 36: 827–833. https://doi.org/10.1007/s00449-013-0919-1

Samek D., Mišurcová L., Machů L., Buňka F., Fišera M. Influencing of amino acid composition of green freshwater algae and cyanobacterium by methods of cultivation. Turk. J Biochem. 2013; 38 (4): 360–368. https://doi.org/10.5505/tjb.2013.42104

Suab Y., Mennerichb A., Urbana B. Coupled nutrient removal and biomass production with mixed algal culture: Impact of biotic and abiotic factors. Bioresource Technology. 2012; 118: 469-476. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2012.05.093

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-20

Номер

Розділ

БІОХІМІЯ, БІОТЕХНОЛОГІЯ, МОЛЕКУЛЯРНА ГЕНЕТИКА