Пробіотична корекція мікробного профілю Daphnia magna з використанням Lactobacillus casei УКМ7280

Автор(и)

  • Лідія Худа Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • Микола Співак Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України
  • Олександр Демченко Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України
  • Оксана Каручеру Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • Ольга Фрунза Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  • Олексій Худий Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

DOI:

https://doi.org/10.31861/biosystems2020.01.003

Ключові слова:

живий корм, пробіотики, біоінкапсуляція, Lactobacillus casei, Daphnia magna

Анотація

Застосування в аквакультурі антибіотиків на сьогодні жорстко обмежено європейськими нормами щодо якості товарної рибної продукції. Відповідно, однією з найбільш дієвих альтернатив є застосування пробіотиків. Виходячи з цього актуальним є пошук дієвих пробіотичних мікроорганізмів, які б могли бути використані для потреб аквакультури. З іншого боку, введення пробіотика в організм риби переважно здійснюється безпосередньо у складі сухого корму у вигляді біоплівки. Проте личинки багатьох видів риб на ранніх етапах свого розвитку в силу цілого ряду причин не здатні споживати сухий штучний корм. Для переведення личинок з ендогенного живлення на екзогенне в аквакультурі використовуються живі корми, які мають набагато вищий рівень засвоюваності у порівнянні з гранульованими кормами. Ще однією перевагою використання живих кормів є те, що кормові організми можуть бути використані як вектори для забезпечення цільової доставки пробіотиків в організм личинок риб. У роботі вперше апробовано застосування Lactobacillus casei УКМ 7280 для потреб аквакультури. Показано, що застосування даного пробіотику при вирощуванні мальків коропа сприяє прискоренню їх росту, а також призводить до пригнічення небажаної мікрофлори як в організмі риб, так і у воді. Розроблено та запропоновано оптимальний режим біоінкапсуляції L. casei УКМ 7280 в живі корми на прикладі монокультури Daphnia magna. Показано, що проведення процедури біоінкапсуляції не викликає пригнічення нормальної мікрофлори у D. magna, забезпечує підвищення рівня накопичення живими кормами білків та ліпідів в 1,2 та 1,4 рази відповідно, стимулює пришвидшує темпи наростання щільності культури кормових організмів.

Посилання

Araújo C, Muñoz-Atienza E, Hernández PE, et al. Evaluation of enterococcus spp. from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum), feed, and rearing environment against fish pathogens. Foodborne Pathog Dis. 2015;12(4):311-322. https://doi.org/10.1089/fpd.2014.1906

Bogut I, Adamek Z, Puškadija Z, Galović D. Nutritional Value Of Planktonic Cladoceran Daphnia magna for Common Carp (Cyprinus carpio) Fry Feeding. Croat J Fish Ribar. 2010;68(1):1-10.

Cheban L, Grynko O, Marchenko M. Nutritional value of Daphnia magna (Straus, 1820) under conditions of co-cultivation with fodder microalgae. Biol Syst. 2017;9(2):166-170. https://doi.org/10.31861/biosystems2017.02.166

Dawood MAO, Koshio S, Abdel-Daim MM, Van Doan H. Probiotic application for sustainable aquaculture. Rev Aquac. 2019;11(3):907-924. https://doi.org/10.1111/raq.12272

Freese HM, Schink B. Composition and Stability of the Microbial Community inside the Digestive Tract of the Aquatic Crustacean Daphnia magna. Microb Ecol. 2011;62(4): 882-894. https://doi.org/10.1007/s00248-011-9886-8

Izvekova GI, Izvekov EI, Plotnikov AO. Symbiotic microflora in fishes of different ecological groups. Biol Bull. 2007;34(6):610-618. https://doi.org/10.1134/S106235900706012X

Mushegian AA, Arbore R, Walser J-C, Ebert D. Environmental Sources of Bacteria and Genetic Variation in Behavior Influence Host-Associated Microbiota. Stams AJM, ed. Appl Environ Microbiol. 2019;85(8):1-14. https://doi.org/10.1128/AEM.01547-18

Rodiles A, Rawling MD, Peggs DL, et al. Probiotic Applications for Finfish Aquaculture. In: Di Gioia D, Biavati B, eds. Probiotics and Prebiotics in Animal Health and Food Safety. Cham: Springer International Publishing; 2018:197-217. https://doi.org/10.1007/978-3-319-71950-4_8

Starovoitova S, Skrotska O, Penchuk Yu, Pirog Т. Tekhnolohiya Probiotykiv [Probiotic technology]. Kyiv: NUHT; 2012.

Thakur K, Tomar SK, De S. Lactic acid bacteria as a cell factory for riboflavin production. Microb Biotechnol. 2016;9(4):441-451. https://doi.org/10.1111/1751-7915.12335

Vlková E, Kalous L, Bunešová V, Rylková K, Světlíková R, Rada V. Occurrence of bifidobacteria and lactobacilli in digestive tract of some freshwater fishes. Biologia (Bratisl). 2012;67(2):411-416. doi:10.2478/s11756-012-0017-x

Wang Y, Wu Y, Wang Y, et al. Antioxidant Properties of Probiotic Bacteria. Nutrients. 2017;9(5):521. https://doi.org/10.3390/nu9050521

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-25

Номер

Розділ

БІОХІМІЯ, БІОТЕХНОЛОГІЯ, МОЛЕКУЛЯРНА ГЕНЕТИКА